top of page

Frankopanski posjedi na zemljovidima iz fundusa Muzeja

U Zbirci geografskih karata, planova i arhitektonskih nacrta čuva se nekoliko povijesnih zemljovida (što autentičnih povijesnih planova gradova i utvrda, što pak preslika) na kojima su vidljivi frankopanski gradovi – utvrde i posjedi.

Geografska karta Istre iz 1753.

 

Carta geografica dell'Istria

Geografska karta istarskog poluotoka iz vremena Venecijanske Republike. Riječ je o kopiji originalne karte koja je objavljena u djelu Giovannija ili Tommasa Salmona, u Veneciji 1753. godine.

PPMHP 126231

Geografska karta sjevernog Jadrana iz sredine 17. stoljeća

 

Contado di Zara naslov je karte koja prikazuje područja Zadarske knežije pod mletačkom upravom. Vidi se Zadarski poluotok te Zadarsko otočje. Karta je nastala u radionici poznatoga mletačkog kartografa Vicenza Marije Coronellija sredinom 17. stoljeća.

PPMHP 126235

Karta poštanske ceste od Rijeke do Varaždina iz 1786.

 

Post Karte des Konigreichs Kroatien 

Beč, 1786.

Karta prikazuje granice Kreljevine Hrvatske - od Gračaca u Lici do Rijeke i na sjeveru do Kostanjevice, Dubice, Koprivnice i Varaždina. Na karti je označena poštanska cesta koja od Senja preko Rijeke vodi preko Karlovca do Zagreba i Varaždina te dalje na sjever.  

PPMHP 140233

Karta Ilirika - Slavonije, Hrvatske, Bosne i Dalmacije iz 1668.

 

Karta Ilirika

Rukopisnu inačicu te karte za potrebe Papinskoga ilirskoga (hrvatskog) zavoda svetog Jeronima u Rimu nacrtao je Pietro Andrea Buffalini 1663. Ta karta je zatim, uz odgovarajuće izmjene, otisnuta pod naslovom Illyricum hodiernum u Lučićevu historiografskom djelu De Regno Dalmatiae et Croatiae te u Blaeuovu atlasu Atlas Maior sive Geographia Blaviana 1668. Sudeći prema sadržaju tih karata i političkim okolnostima u kojima su nastale, oblikovanju njihova sadržaja najviše je pridonio hrvatski polihistor i kartograf Ivan Lučić. 

PPMHP 123181

Specijalna karta Austrijskog i Osmanskog Carstva iz 1791.

 

Specijalna karta Austrijskog i Osmanskog carstva s prikazom područja granice. Kartu je izradio F. J Reilly, a objavio Anton Friedrich Busching u Beču, 1791.

PPMHP 140298

bottom of page